No kā ķermenī rodas tauku bumbuļi? 26 jūl.

Ceļot kādus smagumus, man uz ķermeņa izspiežas kaut kādi nelieli bumbuļi. Ir dzirdēts, ka tie esot it kā kaut kādi tauku dziedzeri. No kā tie varētu rasties un kā tos var likvidēt?

Atbild "Veselības salons 888"

Runāt par veidojumiem, kuri nav ne redzēti, ne iztaustīti, ne izmeklēti un arī nav zināma lokalizācija uz ķermeņa - nav iespējams. Ja pie slodzes parādās veidojums pie nabas vai cirkšņos, tad tā iespējams ir trūce (bruka).

Atbild Ināra Zande, interniste, "Cēsu klīnika", SIA

Pēc Jūsu apraksta tie varētu būt labdabīgi ķermeņa taukaudu veidojumi - lipomas. Tās ir visizplatītākās mīksto audu audzēju formas. Taustot tās ir mīkstas, kustīgas, vairumā gadījumu nesāpīgas. Parasti izmērā mazākas par vienu centimetru, var palielināties līdz sešiem cm. Biežāk konstatē 40 - 60 gadu vecumā. Retos gadījumos var kļūt ļaundabīgas.

Lipomatoze ir iedzimta slimība, kad uz ķermeņa parādās daudz veidojumu. Parasti nav vajadzīga ārstēšana, ja tās nekļūst sāpīgas vai neierobežo kustības. Izgriež kosmētiskos nolūkos vai histoloģiskai izmeklēšanai liposarkomas izslēgšanai. Tomēr, lai precizētu veidojumu izcelsmi, iesaku doties pie ģimenes ārsta.

Atbild Anda Kariņa, ģimenes ārsts, Kariņas A. ģimenes ārsta prakse

Iespējams, ka runājot par lipomām - labdabīgiem veidojumiem, kuru rašanās cēloņi nav zināmi. Lai precizētu, nepieciešams konsultēties ar ārstu klātienē. Jāpiebilst, ka lipomas var sataustīt arī miera stāvoklī un tās neizspiežas ceļot smagumus. Varbūt runa ir par kādu vēdera priekšējās sienas herniju. To, kas ir Jūsu minētais veidojums, pateiks ārsts pēc izmeklējuma.

Medicine.lv

lasīt un komentēt