Garšīgs ēdiens un labs garastāvoklis 20 dec.

„Prieks - tās ir debesis, zem kurām viss zied”, saka Vācijā. Tik tiešām, labs garastāvoklis ir tikpat milzīga dāvana, kā veselība. Daudziem liekas, ka labs garastāvoklis no mums nav atkarīgs, jo visu nosaka visuvarenie apstākļi! Zinātnieki jau sen ir atklājuši, ka mūsu garastāvoklis bieži vien ir atkarīgs no tā, ko mēs ēdam!
 
Jūs zinājāt?
 
Emocijas ir galvas smadzeņu garozas darbības produkts. To spēks un raksturs, un līdz ar to arī noskaņojums, ir būtiski atkarīgi no nervu, endokrīnās, imūnās, sirds-asinsvadu, gremošanas un citām organisma sistēmām. Garastāvoklis ir atkarīgs arī no smadzeņu izstrādātajiem endorfīniem - vielām, kas sekmē nomierināšanos un pat noņem sāpes, kā arī no serotonīna - nervu sistēmas mediatora, kam ir mierinošas funkcijas. Pārlieks barības vielu daudzums vai to trūkums, izjaucot vielmaiņu, zināmā mērā ietekmē cilvēka psihi. Turklāt vesela rinda vielu, kas tiek uzņemtas ar pārtikas produktiem, tieši iedarbojas uz smadzeņu stāvokli, izsaucot garastāvokļa izmaiņas.
 
Kā panakt, lai svētku dienās mums uz galda būtu tikai „jautri ēdieni”? Uzdāvināt labu garastāvokli draugiem un tuviniekiem jums palīdzēs pasaules tautu kulinārijas viltības. Negaidītas un eksotiskas receptes palīdzēs jebkurus svētkus padarīt spilgtus un interesantus. Pārsteigumi arī uzlabo garastāvokli!
 
Laime ir tik iespējama!
 
Pilnvērtīgu olbaltumvielu trūkums pārtikā var izsaukt emocionālu nomāktību un ilgas, kas ir saistīts ar endorfīna, ko dažkārt sauc par „laimes hormonu”, samazināšanos smadzenēs. Endorfinus satur piena olbaltumvielas, kam piemīt mierinoša iedarbība.
 
Pagatavot veselīgu uzkodu un brīnišķīgu saldkrējuma desertu mums palīdzēs Francijas un Portugāles kulināri!
 
Ar ikriem pildītas olas (Francija)
 
Cieti novārītas olas sagrieziet gareniski uz pusēm, izņemiet dzeltenumus, izberziet tos caur sietu, sajauciet ar ikriem, smalki sagrieztiem lociņiem un pētersīļiem. Iegūto masu pildiet olbaltumu pusītes un dekorējiet ar zaļumiem.
 
Paradīzes putukrējums (Portugāle)
 
Atdaliet olbaltumus no dzeltenumiem. Kastrolī ielejiet ūdeni un pieberiet 200 gramus cukura, vāriet 3 minūtes, tad noņemiet no uguns un atdzesējiet.
 
Cukura sīrupā ielieciet olu dzeltenumus, rūpīgi sajauciet, no jauna uzlieciet katliņu uz uguns un, pastāvīgi maisot ar koka karoti, no jauna uzvāriet. Tad noņemiet no uguns un atdzesējiet.
 
Saputojiet stingru putukrējumu ar 2 ēdamkarotēm cukura. Sakuliet olbaltumus, pievienojiet tiem 2 ēdamkarotes cukura un turpiniet kult. Pēc tam piesardzīgi pielieciet sakultos olbaltumus ar cukuru pie putukrējuma.
 
Gatavu desertu sadaliet trauciņos un izdaiļojiet ar bizē cepumiem. "Paradīzes putukrējumu" līdz pat pasniegšanai nepieciešams turēt ledusskapī, bet pirms pasniegšanas jāpārber ar saberztiem riekstiem.
 
Jums vajadzīgs: 5 olas, 200 g saldā krējuma, 1/3 glāzes cukura, rieksti (mandeles, valrieksti), - 2/3 glāzes (aptuveni 150 ml) ūdens.
 
Burvju vitamīni
 
Vitamīnu trūkums būtiski ietekmē garastāvokli. Tas arī ir saprotams, jo pietiekams vitamīnu daudzums porcijā, konkrētāk B grupas, noņem agresiju, impulsivitāti, darbojas nomierinoši.
 
B1 vitamīna deficīts pastiprina nogurdināmību; B6 – trauksmi, nervu sasprindzinājumu, aizkaitināmību, raudulību; B5 (pantenols) – īgnumu, ātras dusmas, ātru garastāvokļa maiņu. B12 vitamīns atrodams tikai dzīvnieciskas izcelsmes produktos – gaļā, putna gaļā, zivīs, piena produktos un olās. B1, B5 un B6 vitamīnu avoti ir aknas, nieres, griķi un pākšaugi. Te mums palīdzēs Brazīlija un Jamaika - regeja dzimtene.
 
Pupas ar vērša gaļu
 
Vērša gaļu sasāliet, pārberiet ar pipariem, pievienojiet sagrieztus lociņus un ķiplokus un vārīt līdz gatavībai. Pielieciet pupas, timiānu un vāriet aptuveni 8 minūtes, pēc tam pievienojiet asos piparus un vāriet vēl 2 minūtes.
 
Jums nepieciešams: 900 g vērša gaļas, 1 glāze konservētu pupiņu, 1 ķiploka daiviņa, pipari, timiāns - 2 zariņi, 2 sīpoli, asie pipari, melnie pipari, sāls, ūdens - 1/5 glāzes.
 
Teļa aknas brazīliešu gaumē
 
Marinādei sajaucam vīnu, 1/2 citrona sulas, saberztu sīpolu, majorānu, piparus un sāli. Tā ir marināde, kurā ieliksim plānās šķēlītēs sagrieztas aknas un atstāsim marinēties uz divām diennaktīm. Pēc tam aknu šķēlītes vajag apcept augu eļļā, pieliet marinādi un sautēt uz nelielas uguns 3-4 minūtes. Sautēšanas beigās pielieciet saspaidītu banānu, apslakiet ar citrona sulu, piesardzīgi apmaisiet un tūlīt arī pasniedziet kopā ar rīsiem.
 
Jums vajadzīgs: 250 g teļa aknu, pusglāze baltvīna, viens citrons, viens sīpols, pustējkarote majorāna, 3 ēdamkarotes augu eļļas, viens banāns, šķipsniņa melno piparu, pustējkarote sāls.
 
Zaļā – prieka krāsa!
 
Uzlabojot nervu sistēmas stāvokli, C, A, E un B9 vitamīni labvēlīgi ietekmēs garastāvokli. Daudz C vitamīna ir ogās, citrusaugļos un tomātos, bet B9 – lapu zaļumos, dārzeņos un augļos. Smadzeņu, psihes un intelekta stāvoklim svarīgi ir pietiekamā daudzumā iekļaut ēdienkartē dārzeņus un augļus, kas satur kalciju un kāliju, kuri ir ļoti svarīgi nervu sasprindzinājuma noņemšanai.
 
Sautēts sarkanais kāposts ar āboliem
 
Izgrieziet kacenu un smalki sagrieziet kāpostu. No āboliem izgrieziet serdes, nomizojiet un smalki sagrieziet. Lielā katlā uzkarsējiet taukus un ieberiet tur ābolus, kāpostus un sagrieztus sīpolus. Pievienojiet sāli, etiķi un garšvielas. Sautējiet uz lēnas uguns apmēram stundu, periodiski apmaisot. Pasniedziet karstu.
 
Jums vajadzīgs: 1 kg sarkano kāpostu, 1 sīpols, 4 skābi āboli, 2 ēdamkarotes margarīna, 1-2 ēdamkarotes cukura, 5 Jamaikas pipari, 8 krustnagliņas, 3 ēdamkarotes vīna etiķa vai citrona sulas, sāls - pēc garšas.
 
Salda dzīve ar saldiem produktiem, kas uzlabo garastāvokli
 
Starp saldajiem produktiem, kas uzlabo garastāvokli, jāpiemin šokolāde. Emocionāls kāpums, kas saistīts ar tās patēriņu, ir atkarīgs no feniletilamīna - vielas, ko satur kakao pupiņas. Turklāt, tajās atrodami alkaloīdi: teofilīns, teobromīns, kofeīns, kuri piedod možumu organismam.
 
Karstā šokolāde
 
Šokolādi salauziet mazos gabaliņos, ieberiet katliņā kopā ar pienu. Izkausējiet šokolādi, pēc tam pavāriet dažas minūtes uz nelielas uguns, pastāvīgi maisot.
 
Kartupeļu cieti izšķīdiniet dažās karotēs auksta ūdens un ielejiet šokolādē. Samaisiet, pagaidiet, lai šķidrums sabiezē, pēc tam salejiet šokolādi tasēs (apmēram 6 tases).
 
Jums nepieciešams: 230 g šokolādes, 1 litrs piena un 2 tējkarotes kartupeļu cietes.
 
Derīgi padomi
 
Atcerieties, ka gan cukura trūkums, gan tā pārlieks daudzums var manāmi pasliktināt garastāvokli. Saldu produktu būtisks ierobežojums pārtikā var novest pie cukura līmeņa pazemināšanās, tādēļ labam garastāvoklim labvēlīgs ir mērens cukura, saldumu un miltu patēriņš. Lietderīgi ir daļu cukura aizstāt ar medu vai saldiem augļiem.
 
Var mēģināt uzlabot garastāvokli ar nelielu daudzumu alkohola, labāk ar vīnogu vīna glāzi. Tas stimulē to vielu izstrādi organismā, kas sekmē baudas jūtu rašanos. Tomēr pārmērīgs alkohola patēriņš sākumā noved pie spēcīga uzbudinājuma, bet pēc tam pie depresijas.
 
Kas attiecas uz spēcīgu kafiju un tēju, tad to patēriņu vajag ierobežot, īpaši uz nakti – garastāvoklis ir atkarīgs arī no tā, cik labi mēs guļam naktī.
 
Un atcerieties - ēdienkartei jābūt maksimāli daudzveidīgai, pietiekamai un sabalansētai, bet ēdienam – skaisti servētam: nekas tā neuzlabo garastāvokli kā mājīgs nams, kur pie svētku galda jūs gaida draugi un radinieki.
 
Avots: www.delfi.lv
lasīt un komentēt