Kas īsti ir Pilates? 25 maijs

Pilates ir vingrošanas forma, ko izgudrojis un praksē Vācijā ieviesis Joseph Pilates. Tā ir vērsta uz  līdzsvarotu ķermeņa attīstību caur ķermaņa centra muskuļu spēku, lokanību un vingrojumu izpratni, lai nodrošinātu graciozas un efektīvas kustības.

Pilates ir kļuvusi par vienu no populārākajām vingrošanas sistēmām.

Šķiet, ka katrs sportiski aktīvs iedzīvotājs vai nu jau nodarbojas ar Pilates vingrošanu, vai plāno to darīt tuvākajā laikā. Un tiešām, viena no Pilates labākajām īpašībām ir tā, ka šī metode ir piemērota plašam cilvēku lokam. Atlēti un dejotāji to novērtē pozitīvi, tāpat kā seniori un jaunās māmiņas, kā arī cilvēki, kam dažādos līmeņos nepieciešama rehabilitācija.

Galvenie ieguvumi, ko atzīst tie, kas jau vingro Pilates sistēmā, ir – spēka pieaugums, izmēru samazināšanās un vieglākas un graciozākas kustības.

Pilates ir ikvienam piemērojama metode.

Iespēja variēt ar katru vingrojumu izskaidro Pilates vingrojumu popularitāti. Katram vingrojumam ir dažādas grūtības pakāpes, kas padara vingrojumus gan drošus, gan pietiekoši izaicinošus dažādiem cilvēkiem.

Ķermeņa iekšējo un centrālo muskuļu spēks.

Tas ir Pilates vingrojumu pamats. Centrāli e muskuļi ir dziļie, iekšējie vēderpreses un muguras muskuļi. Kad šie muskuļi ir spēcīgi un trenēti (kā to dara Pilates sistēmā), tie strādā tandēmā ar galvenajiem virsējiem muskuļiem, kas nodrošina mugurkaula kustības.

Attīstot mugurkaula muskuļus tu attīsti stabilitāti visā ķermenī. Šis ir viens no veidiem, kā Pilates palīdz izvairīties no muguras sāpēm vai tās novērst. Tā kā mugurkauls ir pilnībā stabilizēts, tad spiediens uz muguru ir samazināts un ķermenis var kustēties brīvi un efektīvi.

Pilates 6 principi: Centrs, kontrole, plūsma, elpa, precizitāte un koncentrēšanās.

Šie principi ir pamatā kvalitatīvai Pilates vingrojumu izpildei. Pilates metode augstāk vērtē kvalitāti nevis kvantitāti, tādēļ pretēji citām vingrošanas sistēmām, Pilates neiekļauj katras kustības daudzkārtējus atkārtojumus. Tā vietā, izpildot vingrojumu pilnīgi un precīzi, tas nes rezultātus ātrāk nekā gaidīts.

Pilates ir unikāla vingrojumu sistēma.

Centrālo muskuļu spēks un ķermeņa stabilitāte kopā ar 6 Pilates principiem paceļ Pilates līmeni virs citiem dažādiem vingrošanas stiliem. Svaru cilāšana, piemēram var pievērst pārāk daudz uzmanības roku un kāju spēkam, nepievēršot uzmanību  faktam, ka tās ir savienotas ar citām ķermeņa daļām. Pat skriešana vai peldēšana var šķist domāta tikai kājām vai rokām, kas vai nu pārslogo vai nenoslogo ķermeņa centru. Gala rezultātā, tie, kas ir veiksmīgi sportisti savā disciplīnā, mācās izmantot arī ķermeņa centra muskuļus, taču Pilates sistēmā integrēta pieeja ir iekļauta jau no paša sākuma.

Vingrošana uz paklājiņa un aprīkojums.

Pilates vingrojumi tiek izpildīti vai nu uz paklājiņa uz grīdas, speciāla Pilates paklājiņa, vai Joseph Pilates izgudrota speciāla aprīkojuma. Pamatā vingrojot tiek izmantoti trīši, vingrotāja paša ķermeņa svara pretestība, kā arī dažādu līmeņu pretestības atsperes. Vienkāršākos Pilates vingrojumos papildus aprīkojums nav nepieciešams.

Joseph Pilates.

Pilates vingrošanas metodi Joseph Pilates izgudroja 1920.gadā, Vācijā. Sākotnēji tā tika lietota kā rehabilitācijas programma bijušajiem kara cietumniekiem un vēlāk atklāts, ka tā var tikt izmantota arī, lai paaugstinātu jebkura cilvēka fiziskās attīstības līmeni. Vairākus gadus ar to praktiski strādāja tikai Joseph Pilates studenti, līdz salīdzinoši nesen fiziskās attīstības speciālisti šos principus publiski atzina par efektīviem, un nu tie ir pieejami un tiek izmantoti visā pasaulē.  

Avots: http://pilates.about.com

lasīt un komentēt